Meer zichtcomfort, meer veiligheid.

De brillenglascoating met een filter voor blauw licht.

ZEISS DuraVision BlueProtect. Voor mensen die vaak binnen zitten en denken dat het led-licht van lampen, tv's of computerschermen bij hun vermoeidheid of een oncomfortabel gevoel veroorzaakt.


TEKST en afbeeldingen: zeiss.nl

Bescherming van uw ogen tegen blauw licht.

DuraVision® BlueProtect van ZEISS

Moderne lichtbronnen en displays stralen een buitengewoon hoog percentage blauw licht uit. Terwijl het menselijk lichaam enerzijds een bepaald percentage blauw licht nodig heeft om zijn waak/slaapritme te reguleren, is teveel van het 'verkeerde' soort blauw licht een gezondheidsrisico en kan het oogaandoeningen veroorzaken. Brillenglazen met een ZEISS DuraVision BlueProtect brillenglascoating hebben een speciaal filter dat comfortabel zicht mogelijk maakt, zelfs wanneer er sprake is van een grote hoeveelheid blauw licht.

Het effect van blauw licht op ons zicht staat momenteel ter discussie omdat we zowel binnenshuis als buitenshuis worden blootgesteld aan lichtgolven met blauwe componenten. Enerzijds hebben we blauw licht nodig voor een gezond lichaam en ons algemeen welzijn. Anderzijds kan blauw licht gevaarlijk zijn, vooral in sterk zonlicht. We beschermen onszelf met een zonnebril. We worden tegenwoordig echter blootgesteld aan meer blauw licht dan ooit door moderne lichtbronnen zoals ledverlichting en de straling die van digitale apparaten komt. Werkt u elke dag gedurende langere tijd aan een computer en in ruimtes met moderne verlichting? Sommige mensen ervaren blauw licht van lichten en digitale schermen als vermoeiend en oncomfortabel. Heldere brillenglazen met de ZEISS DuraVision BlueProtect coating bieden een harde coating en Clean Coat-technologie zodat ze gemakkelijker kunnen worden gereinigd en dankzij het blauwe filter wordt blauw licht met golflengtes van 390 tot 440 nm afgezwakt.

 • Uw voordeel

  Bescherming tegen schadelijk blauw-violet licht voor heldere brillenglazen.

  • Nuttig voor brillendragers die zich zorgen maken over de mogelijke schadelijke effecten van blauw-violet licht binnenshuis en die passende bescherming zoeken.
  • ZEISS DuraVision BlueProtect is een nieuwe coating voor heldere brillenglazen met een blauwfilter dat blauw licht met golflengtes van 390 tot 440 nm afzwakt.
  • Het 'gezonde' blauwe licht dat we nodig hebben voor ons lichaam wordt echter doorgelaten. Onderzoek heeft aangetoond dat blauw licht met een golflengte van 400 tot 520 nm (met een maximum op 460 nm) erg belangrijk is voor het regelen van de hoeveelheid melatonine en dus voor het bepalen van ons bioritme en welzijn.
  • Harde coating en CleanCoat voor eenvoudig reinigen, alles is inbegrepen.
 • DuraVision BlueProtect: voor wie?

  Bescherming tegen blauw-violet licht, ook binnenshuis

  ZEISS DuraVision BlueProtect is een speciale brillenglascoating voor mensen die veel tijd binnenshuis doorbrengen en die worden blootgesteld aan het mogelijk schadelijke blauwe licht dat led's, televisies, computerschermen of tablets uitstralen en die hier irritatie van ondervinden.

  Goed en slecht licht
  Te veel licht van het ultraviolette en blauwviolette spectrum kunnen het menselijk oog permanent beschadigen. Dat kan leiden tot een pijnlijke ontsteking van het oogbindvlies en/of het hoornvlies of tot letsel aan de ooglens (bijvoorbeeld staar) en vooral aan het netvlies (maculadegeneratie). Daarom is het zo belangrijk om een zonnebril te dragen met 100% UV-bescherming bij sterk zonlicht, vooral in situaties waar er veel schittering is zoals op het water of op besneeuwde hellingen.

  En hoe zit dit met de lichtbronnen binnenshuis met een hoog percentage blauw licht?
  Er wordt nu meer aandacht besteed aan het sterke blauwe-lichtgedeelte van led's, spaarlampen en de straling van apparaten met schermen zoals smartphones, computerschermen, tablets en e-readers.

  Het goede nieuws is dat uit geen van de onderzoeken tot nu toe is gebleken dat het gebruik van computerschermen of langdurige blootstelling aan deze nieuwe lichtbronnen schade berokkent aan het netvlies. En laten we niet vergeten: als we op een normale, bewolkte dag een uur buiten zijn, worden onze ogen aan 30 keer méér blauw licht blootgesteld dan wanneer we een uur binnen achter het computerscherm zitten.

  Toch kan straling van blauw licht, afkomstig van lichtbronnen of apparaten met een scherm, voor sommige mensen als irriterend of vermoeiend worden ervaren. In deze gevallen kunnen ZEISS brillenglazen met DuraVision® BlueProtect helpen. Ze zwakken het blauwe licht met een golflengte van 390 tot 440 nm af, zonder de positieve eigenschappen weg te nemen van blauw licht met een golflengte van 450 tot 500 nm.

  In een oogopslag: de voors en tegens van blauw licht:

  VOORDELEN:
  Bepaalt ons bioritme
  Onderzoek heeft aangetoond dat blauw licht met een golflengte van 400 tot 520 nm (met een maximum van 460 nm) erg belangrijk is voor het bepalen van ons melatoninepeil en dus voor het bepalen van ons bioritme en welzijn.

  NADELEN:
  Verhoogd risico op schade aan het netvlies
  Enkele onderzoeken wijzen uit dat langdurige blootstelling aan blauw licht met een kortere golflengte dan 460 nm (met een maximum bij 440 nm) kan leiden tot fotochemische schade van het netvlies. Deze schade vormt een risico voor macula-degeneratie op lange termijn.
 • Technologie

  Filteroplossingen van ZEISS voor blauw licht.

  Het juiste product om te beschermen tegen mogelijk schadelijk blauw-violet licht voor iedereen.
  Het ZEISS productaanbod voor bescherming tegen mogelijk schadelijk blauw licht biedt iedereen de juiste oplossing.

  Skylet en PhotoFusion van ZEISS zijn gekleurde en meekleurende brillenglazen die blauw licht van verschillende lichtsterktes filteren en daarbij 100% UV-bescherming bieden. DuraVision BlueProtect vult dit portfolio nu aan met een speciale functionele coating die blauw licht gedeeltelijk beperkt. Ideaal voor gebruik binnenshuis met lage hoeveelheden blauw licht.

  In een oogopslag

Filtert potentieel schadelijk blauw licht eruit.

Smartphones, led-lampen, televisies, computerschermen, e-readers en tablets stralen veel blauw licht uit. Een oorzaak van digitale overbelasting van de ogen is de straling van grote hoeveelheden blauw licht. Het DuraVision® BlueProtect filter voor blauw licht vermindert bepaalde hoeveelheden blauw licht. Veel brildragers ervaren meer zichtcomfort door de DuraVision® BlueProtect-coating.

Altijd beschermd. Zowel binnen als buiten.

Meekleurende zonnebrilglazen zoals ZEISS Skylet of ZEISS PhotoFusion bieden 100% UV-bescherming als u buiten in de zon zit. Een extra optie voor binnenshuis: DuraVision® BlueProtect. Deze brillenglascoating filtert ook blauw licht zonder getinte glazen

In het kort: wat zijn bronnen van blauw licht?

Blauw-violet licht bereikt het oog op diverse manieren. Het is een onderdeel van zonlicht, maar wordt ook door de schermen van mobiele telefoons, computers en televisies uitgestraald, evenals door led- en spaarlampen – in verschillende intensiteit.

Eveneens beschikbaar als meekleurende versie. Allround-bescherming in één enkel brillenglas. Comfortabel en betrouwbaar.

Een paar brillenglazen voor iedere gelegenheid: in hun meekleurende versie functioneren deze brillenglazen ook als zonnebril. Ze worden donker binnen seconden en weer licht in slechts een paar minuten. En natuurlijk beschikken ze over 100% UV-bescherming.

Maakt het werk aan de computer gemakkelijker voor uw ogen.

Voor meer concentratie, minder belasting van de ogen en een helder gevoel in uw hoofd.

Hier is een collega waar u altijd op kunt vertrouwen – ook beschikbaar met DuraVision® BlueProtect: ZEISS kantoorbrillenglazen zijn speciaal gemaakt voor het werk aan het beeldscherm van uw computer. Ze maken de gemiddelde werkdag gemakkelijker voor uw ogen en zorgen ervoor dat u van een beter zicht geniet.

Voorkom overbelasting van de ogen door digitale brillenglazen met DuraVision BlueProtect.

Oververmoeide en branderige ogen, hoofd- of nekpijn: intensief gebruik van een smartphone, e-reader of tablet veroorzaakt vaak een digitale overbelasting van de ogen. Digitale brillenglazen kunnen helpen. Ze helpen uw ogen en zorgen voor comfortabeler zicht door een speciaal voor dichtbij gemaakte zone. Samen met een DuraVision® BlueProtect-coating voorkomt deze combinatie overbelasting van de ogen – zo heeft u een beter zicht.

Vijf tips voor het omgaan met blauw licht

 • 1. Neem de tijd om regelmatig een moment in de verte te kijken – vooral als u aan de computer werkt, of vaak een tablet of smartphone gebruikt.
 • 2. Blauw licht beïnvloedt ons bioritme. Onderzoek heeft bewezen dat blauw licht vooral erg belangrijk is voor het reguleren van het melatoninepeil in ons lichaam en dus voor het bepalen van ons waak/slaapritme en welzijn. Vraag daarom uw opticien om raad, hoe u het blauwe licht het best kunt filteren.
 • 3. Teveel blauw licht (bijvoorbeeld door het lezen van uw tablet) en fel kunstlicht 's avonds zijn niet aan te raden, omdat het slapeloosheid kan veroorzaken. Houd gewoon deze richtlijn in gedachten: gebruik 's avonds zacht licht en vermijd ieder fel licht. Ontspan bijvoorbeeld bij kaarslicht.
 • 4. Daglicht bevat veel blauw licht. Volgens andere onderzoeken kan een langdurige blootstelling aan energierijk blauw licht het netvlies beschadigen, waardoor het risico van maculadegeneratie in de loop van de tijd vergroot wordt. De beste oplossing: zonnebrilglazen met 100% UV-A en UV-B-bescherming, of meekleurende glazen van ZEISS.
 • 5. Heeft u 's avonds last van branderige ogen? Heeft u last van hoofdpijn, nek- of rugklachten? Digitale overbelasting van de ogen kan de oorzaak zijn. Laat uw ogen testen bij de ZEISS-opticien.

Meer informatie over het goede en het slechte van blauw licht vindt u op de deze pagina.

Het goede en het slechte van blauw licht

 
Logo Werkman brillen en contactlenzen

Openingstijden

dinsdag t/m vrijdag: 09.30 - 17.30 uur
zaterdag: 09.30 - 17.00 uur

zondag en maandag gesloten

Copyright © 2016 -
Werkman Optics B.V.