Dit is wat 8 procent van de mannen niet ziet: kleur
vrijdag 1 december 2017

Kleurenblindheid komt vaker voor dan gedacht. Zo’n 700.000 Nederlanders zijn namelijk kleurenblind en zien geen verschil tussen bepaalde kleuren.


Slechts 2% vrouwen kleurenblind

Dit is wat 8 procent van de mannen niet ziet

Opvallend is dat kleurenblindheid vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Waar 8 procent van de mannelijke bevolking moeite heeft met het onderscheiden van bepaalde kleuren, is dat bij vrouwen slechts 2 procent. Maar wat is kleurenblindheid en wat zien mensen die kleurenblind zijn?

Wat is kleurenblindheid?

Op het netvlies van je oog komen kegeltjes en staafjes voor. De staafjes reageren op licht/donker en de kegeltjes zijn gevoelig voor kleur. Je hebt drie typen kegeltjes. E;én kegeltjes voor blauw licht, één voor groen licht en één kegeltje voor rood licht. Wanneer één of meerder van deze kegeltjes niet goed werken of afwezig zijn treedt er meestal kleurenblindheid op.

Kleurenblindheid kan in veel verschillende varianten voorkomen. Het ligt er maar net aan welke kegeltjes niet goed werken. Zo kun je bijvoorbeeld moeite hebben met het zien van het verschil tussen groen en rood of het verschil tussen geel en blauw.

Vaak is kleurenblindheid het gevolg van een genetische afwijking. Op het X-chromosoom is dan een recessief allel aanwezig dat kleurenblindheid veroorzaakt. Omdat het allel recessief is en alleen op het X-chromosoom zit komt het bij mannen (XY) veel vaker voor. Maar ook bij vrouwen (XX) kan het voorkomen! De kans is alleen veel kleiner omdat bij vrouwen dit allel op beide chromosomen moet zitten wil het tot kleurenblindheid leiden.

Ook kan het voorkomen dat iemand echt alleen maar zwart, wit en grijstinten ziet. Dit wordt achromatopsie genoemd en komt bij 0.0033% van de bevolking voor. Achromatopsie kan aangeboren zijn, waarbij het vaak een genetische aandoening is die de reactie van de kegeltjes verstoord, en het kan ontstaan door hersenbeschadiging. Maar ook deze aandoening kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen.

Testen of je kleurenblind bent?

Doe dan de bekende ‘Ishihara’-kleurentest, zoals nevenstaande afbeelding. Links het originele beeld, met daarnaast het beeld volgens de waarneming van een kleurenblinde. Zie je twee identieke plaatjes? Dan is de kans groot dat je kleurenblind bent. Om officieel vast te stellen of je kleurenblind bent dien je de originele kleurentest in print te gebruiken.

Eén op de zes mensen met kleurenblindheid ondervindt hinder in werk

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder ruim 12.000 Nederlanders, blijkt dat mensen met kleurenblindheid hiervan het vaakst last hebben met het combineren van kleding (57%), bij het lezen van tijdschriften of websites (19%) en tijdens het winkelen of boodschappen doen (16%). Daarnaast geeft 16 procent van de mensen met kleurenblindheid aan dat het hen belemmert in hun werk. Denk aan beroepen in de technische sector: het onderscheiden van gekleurde elektriciteitskabels, lichtknoppen en kleurcoderingen is voor deze groep erg lastig – of zelfs onmogelijk. Bovendien zijn beroepen als piloot, machinist en sommige militaire functies überhaupt niet toegankelijk voor mensen met kleurenblindheid. Maar ook artsen, fotografen en schilders kunnen problemen tijdens hun werk ervaren wanneer zij kleuren moeilijk kunnen onderscheiden.

Rood of groen?

Met bijna driekwart miljoen Nederlanders die last hebben van kleurenblindheid, is het de meest voorkomende visuele afwijking. Kleurenblind zijn heeft meer impact op de dagelijkse dingen dan men wellicht denkt.

Simone Stad, optometrist: "Van de mensen met kleurenblindheid is 99,9 procent rood/groen-kleurenblind. Op sommige vlakken wordt hier al rekening mee gehouden. Zo hebben verkeerslichten een dubbele codering: rood is altijd het bovenste licht. Als dit niet zo was, zou één op de twaalf mannen de gekleurde signalen fout interpreteren".

 
Logo Werkman brillen en contactlenzen

Openingstijden

dinsdag t/m donderdag: 09.30 - 17.30 uur
vrijdag: 09.30 - 21.00 uur
zaterdag: 09.30 - 17.00 uur
zondag en maandag gesloten

Copyright © 2016 -
Werkman Optics B.V.