Bent u een beetje KIPPIG???
woensdag 13 januari 2016

Lijken de lettertjes steeds kleiner te worden? Of kunt u de verkeersborden niet lezen? Tijd voor een oogcontrole!

Alvast even wat fabels (en feiten) over bij- en verziendheid. Want wat is waar?


bron: © 2015, Vrouw.nl

Feit of fabel...

Bent u een beetje KIPPIG???

1 Wie bijziend is, kan van dichtbij niet goed zien.

Fabel
De benaming is een tikkeltje verwarrend, omdat u bij bijziendheid juist wel goed van dichtbij kunt zien, maar niet van veraf. Bij verziendheid is het net andersom: u ziet uitstekend wat er in de verte gebeurt, maar van dichtbij is het wazig.

2 Wortels eten is goed voor de ogen.

Feit én fabel
"Eet je worteltjes op, anders moet je een bril!" dreigen moeders nog weleens bij jonge kinderen. Helemaal een fabel is het niet, omdat in wortelen vitamine A zit, wat goed is voor onze ogen en met name om nachtblindheid tegen te gaan. Dezelfde vitamines zitten ook in bloemkool, asperges, mandarijnen en bananen.

3 Alleen ouderen hebben een leesbril nodig.

Fabel
Ook op jonge leeftijd is het mogelijk om verziend te zijn. Wel komt het veel vaker voor bij mensen vanaf 40 jaar, omdat de lens in het oog met de leeftijd minder goed kan corrigeren. Zo wordt van dichtbij scherpstellen moeilijk.

4 Zodra u een bril of lenzen gaat dragen, gaan de ogen verder achteruit. Dan worden ze lui.

Fabel
Het is echt niet zo dat de ogen ineens sneller achteruit gaan zodra u aan een bril of lenzen begint. Soms lijkt het alleen maar zo omdat u gewend raakt om alles scherp te zien en het dan tegenvalt als u de bril afdoet. Ogen worden er zeker niet lui van. Net als dat u ze ook niet kunt trainen om scherper te zien.

5 Contactlenzen zijn voor alle leeftijden.

Feit
Er wordt soms beweerd dat lenzen alleen geschikt zijn voor tieners vanaf zestien jaar, terwijl soms zelfs baby's al contactlenzen krijgen als ze daar een medische indicatie voor hebben. Kinderen met ver- of bijziendheid gaan gemiddeld op hun dertiende jaar over op lenzen.

6 Een lens kan achter het oog schieten.

Fabel
Een lens kan onmogelijk achter het oog terechtkomen, omdat er over de ogen een dun vlies zit (bindvlies) dat in verbinding staat met de oogleden. Wel kan het gebeuren dat een lens voor een deel in de bindvlieszak onder een van de oogleden terechtkomt. Gelukkig is dit eenvoudig te verhelpen.

7 Een ooglasercorrectie is maar één keer nodig.

Feit
Een ooglaserbehandeling wordt gedaan bij verschillende afwijkingen, zoals bij- en verziendheid, cilinderafwijkingen of ouderdomsverziendheid. Hierna hoeft u normaal gesproken nooit meer dezelfde behandeling te ondergaan, maar een tweede of derde behandeling is wel mogelijk om een andere afwijking te corrigeren.

 
Logo Werkman brillen en contactlenzen

Openingstijden

dinsdag t/m donderdag: 09.30 - 17.30 uur
vrijdag: 09.30 - 17.30 uur
zaterdag: 09.30 - 17.00 uur
zondag en maandag gesloten

Copyright © 2016 -
Werkman Optics B.V.